Ohjeita purjehtimaan lähtijälle

 Iltapurjehdukset

Iltapurjehdukset ovat kestoltaan varsin lyhyitä, mutta niihinkin kannattaa varustautua asianmukaisesti. Iltapurjehdukset ovat ilmaisia.

Veneillä käytetään vaaleapohjaisia kenkiä tai saappaita. Veneen siisteyden vuoksi suosittelemme Helville tultaessa ottamaan mukaan joko erilliset venekengät (tavalliset kohtuu puhtaat tennarit tai muut vastaavat kuivalla kelillä) tai valmistautua putsaamaan kengänpohjat ennen veneelle tuloa (veneellä välineet tätä varten).

Merellä on usein kylmä. Mukaan kannattaa ottaa riittävästi lämmintä ja vedenpitävää vaatetta. Pipo, hanskat ja kaulahuivi ei ole liioittelua edes alkusyksystä. Kannattaa ottaa mukaan myös kelin mukaiset kengät. Sateella veneessä on huomattavasti mukavampaa olla kuivin jaloin ja kumisaappailla. Aurinkoisella säällä kannattaa mukaan pakata aurinkorasvaa. Aurinkolasit kannattaa pakata mukaan jokaiselle reissulle, sillä myös marraskuun auringonpaiste on häiritsevän kirkas merestä heijastuessaan. Veneellä emme käytä partiohuivia sen tarkertumisvaaran vuoksi.

Veneillä on pelastusliivejä. Jos sinulla on kuitenkin kotona omat pelastusliivit, kannattaa ne ottaa mukaan, sillä varsinkaan pienimpiä kokoja veneillä ei ole määrättömästi.

Iltapurjehduksen jälkeen laitamme veneen yhdessä kuntoon. Satamaan saapumisen jälkeen menee hetki ennen kuin pääset lähtemään kotimatkalle.

Viikonloppupurjehdukset ja matkapurjehdukset

Maksaminen

Viikonloppupurjehdukset ja matkapurjehdukset maksetaan Kupittaan Henrikinpoikien verkkokauppaan: https://holvi.com/shop/kupittaanhenrikinpojat/ Jos ollaan menossa purjehtimaan pelkästään Helvillä, maksutavasta ilmoitetaan erikseen. Purjehdusmaksu on 30€/vklp, yhden yön purjehduksilla 20€ ja 15€/vrk pidemmillä purjehduksilla.

Pakkaaminen

Purjehdukselle lähtiessä tavarat kannattaa pakata pehmeään kassiin. Rungolliset reput ja laukut vievät veneellä turhan paljon tilaa. Aluksella on patjat, mutta ei tyynyjä, peittoja tai lakanoita. Pakkaa siis mukaan aluslakana, tyyny sekä peitto tai makuupussi.

Merellä on usein kylmä. Lämmintä vaatetta tulee olla mukana runsaasti ja ensimmäisen lämpimän vaatekerran kastuttua syystä tai toisesta tulee kassista löytyä vielä riittävästi vaatetta päälle vaihdettavaksi. Sadevaatteiden täytyy olla oikeasti vedenpitäviä. Pipot, kaulahuivit ja hanskat ovat erittäin tärkeitä. Veneellä emme käytä partiohuivia sen tarkertumisvaaran vuoksi. Tästä huolimatta partiohuivi kannattaa ottaa mukaan, sillä käytämme sitä maissa.

Aurinkolasit kannattaa pakata mukaan joka reissuun, sillä myös marraskuun auringonpaiste on häiritsevän kirkas merestä heijastuessaan. Jäätelöä varten voi mukaan pakata noin 5 €.

Löytötavaraa jää purjehdusten jälkeen nykyisin aivan liikaa. Purjehduksen tavarat kannattaa pakata yhdessä nuorempien lasten kanssa. Tavaroiden nimikoiminen auttaa asiaan. Veneellä ei ole rajattomasti tilaa. Mukaan ei siis kannata pakata vain välttämättömät tavarat.

Veneellä riittää sopivat pelastusliivit kaikille purjehdukselle osallistuville. Tilanteen vaatiessa myös turvavaljaita on riittävästi. Monet käyttävät kuitenkin veneen perinteisiä pelastuliivejä mieluummin ns. paukkuliivejä, jotka ovat vähemmän tiellä ja joiden kelluttavuusominaisuudet ovat jopa paremmat. Paukkuliivejä ostaessa on huomioitava, että liivit joista puuttuu turvavaljaslenkki ovat epäkäytännölliset, eikä tällaisia liivejä kannata ostaa kuin moottoriveneilyyn. Paukkuliivit tulee myös tarkastaa ja huoltaa asianmukaisesti jotta ne toimivat tositilanteessa.

Purjehduksen jälkeen siivoamme ja laitamme veneen yhdessä kuntoon. Satamaan saapumisen jälkeen menee hetki ennen kuin pääset lähtemään kotimatkalle.

Mobiililaitteen saa ottaa mukaan purjehdukselle omalla vastuulla, mutta kaikkien viihtyvyyden, turvallisuuden ja riittävän yöunen vuoksi mobiililaitteita koskevat säännöt, jotka kerrataan ennen purjehduksia.

Varustelista viikonloppupurjehdukselle

Muista, että merella kylmä voi yllättää keskikesälläkin.

makuupussi/peitto, tyyny ja aluslakana
sadevaatteet
kumisaappaat tai muut vedenpitävät jalkineet
tuulenpitävät ulkovaatteet
vaihtovaatteet
partiohuivi
pipo ja hanskat
uikkarit ja pyyhe
peseytymisvälineet
aurinkovoidetta
aurinkolasit
halutessasi omat pelastusliivit
kaikki muu, mitä koet purjehduksella tarvitsevasi