Ohjeita purjehtimaan lähtijälle

Ryhmänjohtajat, kipparit ja lippukunnanjohtaja vastaavat mielellään kysymyksiin purjehduksista. Luethan kuitenkin ennen kysymistä alla olevat ohjeet ja katso usein kysytyt kysymykset.

 Iltapurjehdukset

Luethan nämä ohjeet tarkasti, iltapurjehduksista ei lähetetä ennakkotietoja sähköpostitse.

Iltapurjehduksilla nautimme illasta muutaman tunnin ajan Airistolla. Purjehdusten aikana pääsemme harjoittelemaan käytännössä koloilloissa harjoiteltuja purjehdustaitoja. Iltapurjehdukset ovat kestoltaan varsin lyhyitä, mutta niihinkin kannattaa varustautua asianmukaisesti.

Iltapurjehdukselle lähdetään klo 18 Heinänokan partiovenesatamasta ja palataan samaan paikkaan noin klo 20.30. Iltapurjehdukset ovat maksuttomia.

Veneillä on pelastusliivit jokaiselle. Jos sinulla on kuitenkin kotona omat pelastusliivit, kannattaa ne ottaa mukaan, sillä varsinkaan pienimpiä kokoja veneillä ei ole rajattomasti.

Merellä on usein kylmä. Mukaan kannattaa ottaa riittävästi lämmintä ja vedenpitävää vaatetta. Pipo, hanskat ja kaulahuivi ei ole liioittelua edes kesällä viileämmällä ilmalla. Veneellä emme käytä partiohuivia sen takertumisvaaran vuoksi.

Veneillä käytetään vaaleapohjaisia kenkiä tai saappaita. Kannattaa ottaa mukaan kelin mukaiset kengät. Sateella veneessä on huomattavasti mukavampaa olla kuivin jaloin ja kumisaappailla.

Aurinkoisella säällä kannattaa mukaan pakata aurinkorasvaaAurinkolasit kannattaa pakata mukaan, koska auringonpaiste on häiritsevän kirkas merestä heijastuessaan.

Iltapurjehduksen jälkeen laitamme veneen yhdessä kuntoon. Satamaan saapumisen jälkeen menee hetki ennen kuin pääset lähtemään kotimatkalle.

Viikonloppupurjehdukset, matkapurjehdukset ja purjehdustapahtumat

Pidemmillä purjehduksilla purjehdustaidot karttuvat kohisten. Kertaus on opintojen äiti ja usein nuoret kertovatkin pidempien purjehdusten olleen paras purjehduskoulu. Pidempiin purjehduksiin kannattaa varustautua asianmukaisesti, koska merellä on mukavinta kuivissa ja tuulenpitävissä varusteissa.

Purjehduksille lähdetään lähtökohtaisesti Heinänokan partiovenesatamasta ja palataan samaan paikkaan. Pidemmistä purjehduksista tiedotetaan sähköpostitse tarkemmin ennen tapahtumaa.

Maksaminen

Viikonloppupurjehdukset maksetaan Kupittaan Henrikinpoikien verkkokauppaan ennen tapahtuman alkua täällä. Jos purjehdimme pelkällä Helvillä, maksutavasta ilmoitetaan erikseen. Yhden yön purjehdus maksaa 20 euroa, koko viikonlopun perjantaista sunnuntaihin 30 euroa ja matkapurjehdukset 17 euroa/vuorokausi. Purjehdusmaksuun lisätään myös muutaman euron käsittelymaksu.

Pakkaaminen

Tavarat pakataan purjehdukselle pehmeään kassiin. Rungolliset rinkat ja laukut vievät veneellä turhan paljon tilaa. Aluksilla on patjat, muttei tyynyjä, peittoja tai lakanoita. Pakkaa siis mukaan aluslakana, tyyny sekä peitto tai makuupussi.

Merellä on usein kylmä. Mukaan kannattaa ottaa riittävästi lämmintä, tuulen- ja vedenpitävää vaatetta. Lämmintä vaatetta tulee olla mukana runsaasti ja ensimmäisen lämpimän vaatekerran kastuttua syystä tai toisesta tulee kassista löytyä vielä riittävästi vaatetta päälle vaihdettavaksi. Sadevaatteiden täytyy olla oikeasti vedenpitäviä. Pipot, kaulahuivit ja hanskat ovat erittäin tärkeitä. Tuulenpitävä pipo on mukava tuulisella säällä.

Veneellä emme käytä partiohuivia sen takertumisvaaran vuoksi. Tästä huolimatta partiohuivi kannattaa ottaa mukaan, sillä käytämme sitä maissa.

Aurinkolasit kannattaa pakata mukaan joka reissuun, sillä myös marraskuun auringonpaiste on häiritsevän kirkas merestä heijastuessaan. Jäätelöä varten voi mukaan pakata noin 5 €.

Nimikoi kaikki tavarat, joiden haluat palaavan kotiin purjehduksen jälkeen. Tavarat kannattaa pakata yhdessä nuorempien lasten kanssa.

Veneellä ei ole rajattomasti tilaa. Mukaan ei siis kannata pakata kuin välttämättömät tavarat.

Veneillä on pelastusliivit jokaiselle. Jos sinulla on kuitenkin kotona omat pelastusliivit, kannattaa ne ottaa mukaan, sillä varsinkaan pienimpiä kokoja veneillä ei ole määrättömästi. Kelin vaatiessa myös turvavaljaita on riittävästi.

Purjehduksen jälkeen siivoamme ja laitamme veneen yhdessä kuntoon. Satamaan saapumisen jälkeen menee hetki ennen kuin pääset lähtemään kotimatkalle.

Kännykän saa ottaa mukaan purjehdukselle omalla vastuulla, mutta kaikkien viihtyvyyden, turvallisuuden ja riittävän yöunen vuoksi mobiililaitteita koskevat säännöt, jotka kerrataan ennen purjehduksia. Kännykkää ei siis saa käyttää veneellä rajattomasti.

Varustelista viikonloppupurjehdukselle

Muista, että merella kylmä voi yllättää keskikesälläkin ja aurinko paistaa marraskuussa.

makuupussi/peitto, tyyny ja aluslakana
sadevaatteet
kumisaappaat tai muut vedenpitävät jalkineet
tuulenpitävät ulkovaatteet
vaihtovaatteet
partiohuivi
pipo, hanskat ja kaulahuivi
uikkarit ja pyyhe
peseytymisvälineet
aurinkovoidetta
aurinkolasit
halutessasi omat pelastusliivit

kohtuullinen määrä herkkuja (EI sipsejä)
kaikki muu, mitä koet purjehduksella tarvitsevasi

 

Purjehdusvarusteet

 

Purjehtiessa pärjää mainiosti tavallisilla vedenpitävillä ulkovaatteilla ja kumisaappailla. Enemmän purjehtivat partiolaiset hankkivat kuitenkin usein joitakin mukavuutta lisääviä varusteita, joista alla huomioita.

 

Jos kaipaat apua varusteiden hankinnassa, auttavat lippukunnan enemmän purjehtivat johtajat mielellään. Voit olla yhteydessä esimerkiksi lippukunnanjohtaja Johanna Seuluun (johanna.seulu (@) partio.fi).

Henrika-pipo

Lippukunnilla on ”laivueen yhteinen” punainen pipo Henrikan logolla. Pipo kuvaa hauskasti lippukuntien yhteishenkeä ja näyttää mainiolta kuvissa, mutta sitä ei ole missään nimessä pakko hankkia. Pipoa hankitaan säännöllisen epäsäännöllisesti yhteistilauksilla. Jos pipon hankinta kiinnostaa, voi asiasta kysyä lippukunnanjohtajalta.

Purjehdushanskat

Purjehdushanskojen tarkoitus on parantaa otteen pitoa ja suojata käsiä käsitellessä kitkaisia köysiä. Purjehdushanskoja on monenlaisia ja monenhintaisia. Nuorelle tai aloittevalle purjehtijalle riittää mainiosti Biltemasta, Motonetistä tms. saatavat veneilyhanskat. Jos käsi on kuitenkin kovin pieni, suuri tai hanskoihin haluaa panostaa enemmän, myydään purjehdushanskoja myös veneilytarvikeliikkeissä.

Paukkuliivit

Monet enemmän purjehtivat käyttävät veneen perinteisiä pelastusliivejä mieluummin ns. paukkuliivejä eli paukkareita. Paukkuliivit ovat vähemmän tilaa vievinä mukavampia käyttää ja niiden kelluttavuusominaisuudet ovat jopa perinteisiä pelastusliivejä paremmat. Paukkuliivit eivät ole kuitenkaan huoltovapaita, vaan ne tulee muistaa huoltaa vuosittain.

Paukkuliivejä partiokäyttöön ostaessa on huomioitava liivien yleisen turvallisuuden lisäksi muutama seikka. Liiveissä tulee olla turvavaljaslenkki. Turvavaljaslenkkiä kutsutaan myös D-lenkiksi. Lenkissä on kyse liivien osasta sulkumekanismin yhteydessä, johon kiinnitetään tarvittaessa turvavaljasköysi. Tällaisia turvavaljaslenkittömiä ei kannata ostaa kuin moottoriveneilyyn.

Paukkuliivit tulee myös tarkastaa ja huoltaa asianmukaisesti, jotta ne toimivat tositilanteessa.

Lisätietoa pelastusliiveistä löydät täältä.

Purjehduspuku

Enemmän purjehtivat hankkivat usein jossakin kohdassa purjehduspuvun, joka koostuu haalarimallisista vedenpitävistä housuista ja takista. Purjehduspuvun etuja on tavallisia vedenpitäviä vaatteita parempi vedenpitävyys ja erityisesti purjehtimista varten suunnitellut ominaisuudet, kuten housujen haalarimalli, pitkä helma, korkea kaulus ja tilava huppu. Useimmat lippukuntalaiset käyttävät purjehdussaappaina tavallisia vaaleapohjaisia kumisaappaita. Veneellä pärjää kuitenkin hyvin myös tavallisissa sadevaatteissa.