Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset purjehduksista

1. Miten purjehduksista tiedotetaan?

Purjehduksista tiedotetaan yleisesti kaikille jäsenille ja huoltajille sähköpostitse. Sähköpostista löytyvät pidempien matkapurjehdusten ja viikonloppupurjehdusten ajankohdat ja kohderyhmä sekä yleistä tietoa kuluvasta purjehduskaudesta.

Purjehdusten ajankohdat on helpoin tarkastaa lippukunnan nettisivuilta löytyvästä tapahtumakalenterista, jota pyritään pitämään ajan tasalla mahdollisten muutosten osalta. Myös oman vartion johtajalle voi aina laittaa viestiä ja tieto löytyy kyllä jostain!

Purjehduksien aikana matkaa on helpoin seurata sosiaalisesta mediasta Henrikin Tapulityttöjen sekä Kupittaan Henrikinpoikien tileiltä, esimerkiksi Facebookista.

 

2. Tarvitseeko mukaan omat pelastusliivit? Millaiset?

Pelastusliivien käyttäminen on purjehduksilla pakollista. Niiden käyttö koulutetaan kaikille veneelle tulijoille ja niiden oikeanmukaisesta käyttämisestä pidetään huolta.

 

Sekä Henrikalta että Helviltä löytyy jokaiselle purjehtimaan lähtijälle pelastusliivit, mutta mukaan voi halutessaan ottaa omat pelastusliivit. Veneillä on sekä pelastusliivejä että kevyempään menoon sopivia veneilyliivejä.

 

Monet käyttävät veneen perinteisiä pelastusliivejä mieluummin ns. paukkuliivejä, jotka ovat vähemmän tiellä ja joiden kelluttavuusominaisuudet ovat jopa paremmat. Paukkuliivejä ostaessa on huomioitava, että niistä löytyy purjehduskäytössä tärkeä turvavaljaslenkki. Paukkuliivien ostamista harkitessa kannattaa kysellä suosituksia esimerkiksi lippukunnan johtajistolta, mikäli itselle ei ole tuttua esimerkiksi liivien tarkastaminen ja asianmukainen huoltaminen.

 

 3. Onko mukana aikuisia? Ketä on kippari?

Henrikan purjehduksilla kipparina toimii aina vaaditut koulutukset käynyt pätevä täysi-ikäinen, minkä lisäksi aluksella on etenkin nuorimpien purjehduksilla useampi täysi-ikäinen ja osaava johtaja. 15-vuotiaat saavat käydä veneenohjaajakurssin, jonka jälkeen heilläkin on jo kokemuksen karttuessa hyvä tietopohja toimia veneellä kipparin ja ”kipparin oikean käden” eli förstin johdolla.

Helvin purjehduksilla on pääasiassa täysi-ikäisiä kippareita, mutta osa samoajapurjehduksista voidaan toteuttaa ilman täysi-ikäistä, mikäli alaikäinen on hyväksytysti suorittanut näyttökokeen, jolla osoittaa pätevyytensä.

 

4. Tarvitaanko purjehduksella omia astioita?

Purjehduksilla ei tarvita omia astioita. Juomapullo on kuitenkin hyvä olla mukana.

 

5.Mitä purjehduksia on ja miten kauan ne kestävät?

Iltapurjehdukset ovat pääasiassa arki-iltaisin klo 18-20 tai 18-21. Niiden aikana tehdään usein pieni lenkki Airistolle ja harjoitellaan veneellä toimimista. Iltapurjehdukset voivat olla yksittäiselle vartiolle suunnattuja tai avoimia.

Viikonloppupurjehdukset ovat yhden tai kahden yön purjehduksia. Poikkeuksia lukuun ottamatta niille lähtö tapahtuu klo 18 perjantai-iltana ja paluu on sunnuntaina klo 14-15.

Matkapurjehdukset ovat yli kahden yön purjehduksia, joilla voidaan pysyä tutuilla kotivesillä tai suunnata keula jopa Itämeren ulkopuolelle.

 

6. Miten purjehduksille ilmoittaudutaan?

Kaikille purjehduksille ilmoittaudutaan jäsenrekisteri Kuksan kautta.

7. Mitä purjehdukset maksavat?

Iltapurjehdukset eivät maksa mitään. Viikonloppupurjehdukset kustantavat 30€, yhden yön purjehdukset 20€ ja pidemmillä purjehduksilla maksetaan 17€/vrk. Lisäksi purjehdusmaksuihin lisätään muutaman euron suuruinen käsittelymaksu.

 

8. Tarvitseeko purjehduksilla partiohuivia?

Purjehdus on partiotapahtuma, jossa tulee olla partiohuivi tuttuun tapaan mukana. Partiohuivia ei kuitenkaan käytetä veneellä, jotta se ei takertuisi mihinkään ja aiheuttaisi vaaratilanteita. Se on siis satamissa liikkumista varten, sillä edustamme aina partiolaisia.

 

 9. Miten veneellä nukutaan? Tarvitsenko lakanoita tai makuupussia?

Veneillä on patjat, mutta ei tyynyjä tai lakanoita, joten mukaan tulee aina pakata aluslakana makuupussin tai peiton ja tyynyn lisäksi.

10. Mitä purjehduksille pitää pakata mukaan?

Purjehduksille tarvittavista varusteista löytyy erillinen lista, mutta tärkeintä on muistaa tuulen- ja sateenkestävät päällysvaatteet ja lämpimiä vaatteita.

11. Saako purjehduksille ottaa puhelimen?

Purjehduksille saa ottaa mukaan puhelimen, mutta sitä ei saa käyttää purjehduspäivän aikana ja se on jokaisen omalla vastuulla. Kännykät kerätään tarvittaessa purjehduspäivän ja hiljaisuuden ajaksi, mikäli niiden käyttämisestä on ilmennyt haittoja.